Kosova kërkon reparacionet e luftës (VIDEO)
Kosova kërkon reparacionet e luftës (VIDEO)

Janë shumë çështje që Kosova dhe Serbia duhet t’i definojnë në marrëveshjen finale Kosovë-Serbi. Në kuadër të kësaj marrëveshjeje sipas një studimi të Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit (RIDEA), mbi çështjen e reparacionit për krimet e luftës në Kosovë u tha se Kosova duhet të insistoj në kërkim falje nga Serbia. Karshi Serbisë, Kosova duhet të kërkojë edhe kompensim për dëmet materiale dhe njerëzore. “Jeta njerëzore nuk ka çmim, por pandëshkueshmëria e krimit është e pafalshme.

Gjithashtu u kërkua që Serbia të marrë përgjegjësi për dëmet që i ka shkaktuar “Trepçës”, gjatë kohës që menaxhonte me këtë kompani”, thotë eksperti Qerim Qerimi. “Është në interesim e të dy shteteve të bëjnë menaxhimin e përbashkët të minierave të Belo Bërdës dhe Cërnasit, pasi është në kufirin mes dy vendeve, sa më parë që Serbia e pranon realitetin e Kosovë aq më mirë, por Serbia duhet të merr përgjegjësi për periudhën e Trepçës në vitet 90-ta”, shprehet eksperti Iraj Hashi. Dialogu Kosovë-Serbi është ndërprerë pas taksës së vënë nga qeveria e Kosovës ndaj produkteve serbe në Nëntor të vitit të kaluar. Bashkësia Ndërkombëtare po insiston që dialogu të vazhdojë menjëherë pas krijimit të qeverisë së re.
 
 

Publikimet e RIDEA-s
Publikimet e RIDEA-s RIDEA publikon artikuj akademik në revista të njohura ndërkombëtare, komente dhe opinione në gazetat e përditshme vendore dhe ndërkombëtare.
Raporte dhe Studime
Raporte dhe Studime Substanca dhe Gjendja e Zbatimit te Marreveshjeve te Dialogut Kosove-Serbi
Artikuj Akademik
Artikuj Akademik Kufijtë e një marrëdhënie të lënë pas dore: Korrupsioni dhe Liria Ekonomike. Qerimi, Qerim R. dhe Sergi, Bruno S.
Revista për Çështje Evropiane dhe Ndërkombëtare
Revista për Çështje Evropiane dhe Ndërkombëtare Gjendja e përgjithshme e sferës së botimeve akademike ose shkencore në Kosovë, Shqipëri, Mal të Zi dhe shtete të tjera.
Komente/OP-ED
Komente/OP-ED Problemet e vjetra dhe shtetet e reja. Qerim Qerimi. (Taipei Times, 2008).
E-newsletter
E-newsletter Përmbledhje e aktiviteteve të RIDEAs në aspekte të ndryshme që shfaqet dy herë në vjet.